revolutions.ro
  • O campanie împotriva uitării, marca Mediafax!

    Platforma „Revolutions” - pentru cei care vor să-şi ia istoria înapoi.

    Acum 30 de ani am avut o revoluţie...
    O revoluţie furată, spun unii, o revoluţie deturnată, susţin alţii...
    În orice caz, o revoluţie pierdută
    După 30 de ani, adevărul ne va face cu adevărat liberi!
    E timpul să le spunem din nou povestea colectivă şi poveştile individuale,
    Aşa cum nu a mai făcut-o nimeni până acum!
     
    După 30 de ani – ÎN CĂUTAREA REVOLUŢIEI PIERDUTE...
     
    O campanie împotriva uitării, marca Mediafax!
    12 dec 2014 34 afisari

Petre Roman, despre „împuterniciţii Revoluţiei” şi banii fostei securităţi, într-un interviu eveniment GÂNDUL LIVE

20 dec 2014 6330 afisari
Petre Roman, despre „împuterniciţii Revoluţiei” şi banii fostei securităţi, într-un interviu eveniment GÂNDUL LIVE

Fostul premier Petre Roman a declarat, la Gândul LIVE, întrebat despre banii fostei securităţi că „asta chiar că este o legendă”, însă a admis că după evenimentele din decembrie 1989, unele persoane, având drept de semnătură pentru unele conturi, ar fi abuzat de această calitate. Fostul şef de Guvern a adăugat că în cadrul ultimelor operaţiuni comerciale de la acea vreme plăţile ar fi putut să fie deturnate.

Fostul premier Petre Roman a fost invitatul lui Claudiu Pândaru, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii Gândul LIVE, dedicată împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.

„Trebuie să ştiţi că din anii ’83-’84, banii în  valută erau foarte strict controlaţi din cauza nebuniei lui Ceauşescu de a plăti datoria.  Sigur că au existat anumite conturi, conturile din BRCE au fost integral conservate. Au fost anumite conturi, după Revoluţie, unii, având drept de semnătură, au abuzat de asta. Nu puteau fi sume foarte mari. De asemenea, poate că s-a mai întâmplat ceva. Şi anume ultimele operaţiuni comerciale, plăţile au putut să fie să zicem deturnate. Dar să vorbim de sume mari, foarte importante, ale Securităţii, categoric nu. Eu pot să vă spun că ce am salvat eu ca, prim ministru, şi anume banii pentru serviciul de informaţii externe, pentru ce se numeşte spionajul românesc (...), nu erau foarte mulţi. Era vorba de zece milioane de dolari, poate nici nici atat. Adică nu sume foarte mari, restul este fabulaţie. Asta e părerea mea‘’, a afirmat Petre Roman la Gândul LIVE.

Pe de altă parte, fostul premier a spus că a propus, după 1989, ca arhivele fostei securităţi să fie preluate de Parlament care să hotărască ce se face cu ele, însă cei care s-au opus au fost SRI-ul, condus de Virgil Măgureanu şi „ anturajul politic al FSN-ului”.

Întrebat dacă a avut o discuţie cu fostul preşedinte Ion Iliescu pe tema arhivelor  fostei securităţi, Petre Roman a spus că Ion Iliescu “s-a opus, în sensul că a temporizat această soluţie”. „Rezultatul este că a trebuit să aşteptăm 10 ani. Or aceste arhive erau o armă împotriva democraţiei.  Şi eu cred că a fost folosită aşa”, a declarat Petre Roman. 

După ce fostul premier a glumit şi şi-a cerut scuze că, venind direct de la Parlament, nu poartă cunoscutul pulover roşu cu care a apărut la TVR în decembrie 1989, el a rememorat pe zile, desfăşurarea Revoluţiei din 1989.

El a amintit de la imaginile cu tinerii de 16 ani din celebra baricadă de la Intercontinental, din 21 decembrie, până la un episod în care a povestit cum, în calitate de “împuternicit al Revoluţiei” a mers în biroul generalului Victor Stănculescu, cerându-i acestuia să îl aresteze pe Ilie Ceauşescu, adevăratul şef al Armatei la acea vreme.

Roman a rememorat şi unul dintre momentele pe care le consideră importante în derularea evenimentelor din decembrie 1989, acela al începerii rezistenţei din Bucureşti.

“Momentul cu adevărat foarte puternic pentru Revoluţia din 1989 a fost pe 21 decembrie, după ce dictatorul a fost huiduit, fluierat, şi începe efectiv rezistenţa în Bucureşti. Eu eram la mine, la catedră, la Politehnică, când am văzut imaginile cu Ceauşescu în faţa unei mulţimi care îi este ostilă, pentru prima data după 25 de ani”, a spus fostul premier.

El a povestit că pe 21 decembrie, atunci când a mers la baricada de la Intercontinental, acolo erau vreo 100 de persoane. „Era un fir de mese, scaune, nimic altceva, dar începând de la 13.00-13.30 traficul pe cea mai importantă arteră a Capitalei a fost blocat . Baricada a rezistat vreo 10 ore, timp în care noi am rezistat făcându-ne curaj tot timpul, strigând <<Libertate>>, << Fără violenţă>>,  <<Jos Ceauşescu>>”, îşi aminteşte Petre Roman.

"Cu 20 de minute înainte de miezul nopţii a început să se tragă cu gloanţe de război"

Petre Roman şi-a amintit cum, cu 20 de minute înainte de miezul nopţii dintre 21 şi 22 decembrie, în Bucureşti a început să se tragă în manifestanţi cu muniţie de război.

“Am în faţă acum nişte imagini extraordionar de puternice. De câteva ori baricada a fost atacată de maşinile de pompieri, care treceau peste ea. Pe acele maşini se urcau tineri de 15-16 ani care se luptau cu  maşinile acelea. Curajul acelor tineri era absolut colosal (...) După mai multe episoade în care s-a tras de pe maşinile acelea blindate, în plan vertical, cu gloanţe trasoare, cu 20 de minute înainte de miezul nopţii s-a tras cu gloanţe de război. Ăsta este masacrul lui Ceauşescu, într-un fel chiar mai sălbatic decât la Timişoara. Am făcut o socoteală, mai eram 81 acolo, în perimetrul Pieţei Universităţii au fost ucişi 39”, a spus Petre Roman.

Cum a cerut Petre Roman, în calitate de "împuternicit al Revoluţiei", arestarea generalului Ilie Ceauşescu

Fostul premier a mai povestit şi cum s-a întâlnit, în acele zile, cu Ion Iliescu, pe care îl cunoştea de dinainte, iar Ion Iliescu i-a comunicat că “ar trebui să meargă cineva la Ministerul Apărării”, Petre Roman hotărându-se să meargă el, unde a cerut arestarea lui Ilie Ceauşescu.

„Ajungând acolo ( la Ministerul Apărării n.n.), ofiţerul de la poartă ne spune că generalul Stănculescu este înăuntru. <<Cine îl caută?>> ‚ <<Împuterniciţii revoluţiei>>, am răspuns. Ne-a condus un militar în biroul ministrului. Generalul nu era acolo, era într-o încăpere alăturată unde stătea de vorbă, aparent amical, cu Ilie Ceauşescu. El era adevăratul şef sub Ceauşescu al Armatei. Era şeful Consiliului Politic. Eu intru şi îl întreb pe domnul Stănculescu:  <<Domnule ministru, ce faceţi?>> <<Păi stau de vorbă cu domnul general>>. <<Cu domnul general Ilie Ceauşescu? Păi nu l-aţi arestat?>>  <<Nu>>. <<Păi arestaţi-l!>> <<Bine>>. Şi l-a arestat. Asta apropo de celebra lovitură de stat”, a relatat Petre Roman, admiţând că a fost multă improvizaţie în acele momente.

 “Exemplul cutremurător este altul, şi anume că generalul Pleşiţă, care se ştie că a fost omul care a coordonat acţiunile împotriva românilor din emigraţie, a murit bine mersi cu o pensie de peste 100 de milioane în patul lui, acum 2 ani cred. A fost protejat tot timpul”

Ce spune Petre Roman despre Ion Iliescu, despre terorişti – “o organizaţie militară în cadrul armatei” – despre arhivele securităţii şi ce răspunde la întrebarea dacă îşi reproşează că nu a încercat să facă mai mult pentru a afla adevărul despre ce s-a întâmplat în acele zile puteţi afla urmărind interviul de mai jos.

 

La 25 de ani de când românii şi-au câştigat în stradă libertatea în decembrie 1989, dându-şi viaţa pentru a schimba destinul unei ţări sufocate de un regim totalitar, Gândul a lansat campania-eveniment REVOLUTIONS, un demers amplu, exhaustiv, curajos şi mai ales necesar, în condiţiile în care, după un sfert de veac, au rămas încă întrebări care nu şi-au primit răspunsul.

REVOLUTIONS este enciclopedia unei istorii încă prea puţin elucidate.

Personaj activ în zilele Revoluţiei din decembrie 1989, fostul premier Petre Roman a fost invitatul lui Claudiu Pândaru, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii Gândul LIVE, dedicată împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.

La 25 de ani de când românii şi-au câştigat în stradă libertatea în decembrie 1989, dându-şi viaţa pentru a schimba destinul unei ţări sufocate de un regim totalitar, Gândul a lansat campania-eveniment REVOLUTIONS, un demers amplu, exhaustiv, curajos şi mai ales necesar, în condiţiile în care, după un sfert de veac, au rămas încă întrebări care nu şi-au primit răspunsul.

REVOLUTIONS este enciclopedia unei istorii încă prea puţin elucidate.

20 dec 2014 6330 afisari

Comentarii