revolutions.ro
  • O campanie împotriva uitării, marca Mediafax!

    Platforma „Revolutions” - pentru cei care vor să-şi ia istoria înapoi.

    Acum 30 de ani am avut o revoluţie...
    O revoluţie furată, spun unii, o revoluţie deturnată, susţin alţii...
    În orice caz, o revoluţie pierdută
    După 30 de ani, adevărul ne va face cu adevărat liberi!
    E timpul să le spunem din nou povestea colectivă şi poveştile individuale,
    Aşa cum nu a mai făcut-o nimeni până acum!
     
    După 30 de ani – ÎN CĂUTAREA REVOLUŢIEI PIERDUTE...
     
    O campanie împotriva uitării, marca Mediafax!
    12 dec 2014 34 afisari

19 decembrie. Timişoara a intrat în grevă, iar Armata în cazărmi

19 dec 2014 1135 afisari
19 decembrie. Timişoara a intrat în grevă, iar Armata în cazărmi

În timp ce, pe traseul Timişoara – Bucureşti, se desfăşura odioasa acţiune „Trandafirul”, pusă la cale de organele de represiune a revoluţionarilor timişoreni, în jurul orei 1.00 – 1.30 a nopţii de 18 spre 19 decembrie, generalul Guşă, şeful MStM, le ordonă comandanţilor de unităţi din oraş să-şi reducă efectivele din stradă şi să folosească, în principal, patrule. Să fie păstrate doar dispozitivele din jurul obiectivelor politice – CJ PCR – şi marilor unităţi economice. Ordonă, de asemenea, să se deschidă foc în cazul în care vor exista încercări de pătrundere în unităţile militare.

În dimineaţa zilei de 19 decembrie, chiar de la primele ore, muncitorii din marile uzine timişorene vor organiza proteste de amploare, declanşând, inclusiv, greve – este vorba, în principal, despre întreprinderile „6 Martie”, „Azur”, „ELBA” şi „Solventul”.

Această acţiune, spontană, a fost determinată, în mod special, de informaţiile apărute cu privire la furtul şi transportul, către Bucureşti, a morţilor Timişoarei.

Primii care au intrat în grevă au fost muncitorii de la ELBA. Trupele MI au intrat, şi ele, imediat, în dispozitiv, blocând accesul în curtea fabricii.

Generalul Macri îl informează pe şeful DSS de evenimentele care au loc la Timişoara. La rândul său, generalul Iulian Vlad o informează pe Elena Ceauşescu. La ora 10.30, este convocată o şedinţă la care participă, între alţii, Emil Bobu, Manea Mănescu, Constantin Dăscălescu, Tudor Postelnicu, Iulian Vlad.

Elena Ceauşescu îi va trimite, în cele din urmă, la Timişoara, pe Dăscălescu şi pe Bobu, pentru a încerca să liniştească lucrurile şi să detensioneze situaţia.

În acest timp, în oraş, prim-secretarul judeţului Timiş, Radu Bălan, însoţit de un grup de activişti, merge la ELBA pentru a-i calma pe oameni. Aceştia îi prezintă o listă cu revendicările lor, inclusiv aceea de a scoate armata din oraş. La porţile uzinei apar taburi care patrulează împrejurul dispozitivului. Un grup de tineri încearcă să intre în legătură cu protestatarii din întreprindere. Sunt surprinşi de TAB-uri, înceracă să blocheze înaintarea maşinilor militare, se deschide foc şi moare una dintre cele două femei ucise prin împuşcare, în data de 19 decembrie – Reitter Edita Irina. Celalată victimă a fost Curic Veronica.

După ora 12.00, la comandamentul Diviziei 18 Mecanizate, unde ajunsese, între timp, şi adjunctul ministrului Apărării, generalul Ilie Ceauşescu, are loc o nouă şedinţă în cadrul căreia, noul sosit declară că evenimentele din Timşoara au fost provocate de „elemente teroriste, aservite intereselor capitaliste” - potrivit lui Constantin Corneanu, în „Victorie însângerată – Decembrie 1989”.

La ora 14.00, generalul Guşă este trimis de către Ion Coman la ELBA, pentru a-l recupera pe Radu Bălan, ţinut ostatic de grevişti. Odată ajuns, Ştefa Guşă ordonă militarilor aflaţi în dispozitiv, la poarta fabricii, să se retragă în cazarmă.

Mulţimea apreciază ordinul şefului MStM, care, la rândul său, înţelege că în Timişoara nu este vorba de o diversiune, ci de „o revoluţie”.

În consecinţă, Ştefan Guşă merge la CJ Timiş, unde are o discuţie aprinsă cu Ion Coman, căruia îi explică situaţia din teren. La finalul şedinţei, generalul susţine că armata trebuie să se retragă, pentru ca porţile întreprinderilor şi intersecţiile să fie deblocate.

În jurul orei 22.00, Ştefan Guşă interzice „executarea focului asupra oamenilor”. Aproape de ora 24.00, după o discuţie, purtată telefonic, cu generalul Iulian Vlad, şeful MStM ordonă retragerea tehnicii în unităţi, precum şi a unei părţi a efectivelor.

La Radio Europa Liberă, Emil Hureazeanu vorbea, în emisiunile de la ora 22.00 şi 24.00, despre revoluţia de la Timişoara.   

MARIAN SULTĂNOIU

19 dec 2014 1135 afisari

Comentarii