revolutions.ro
  • O campanie împotriva uitării, marca Mediafax!

    Platforma „Revolutions” - pentru cei care vor să-şi ia istoria înapoi.

    Acum 30 de ani am avut o revoluţie...
    O revoluţie furată, spun unii, o revoluţie deturnată, susţin alţii...
    În orice caz, o revoluţie pierdută
    După 30 de ani, adevărul ne va face cu adevărat liberi!
    E timpul să le spunem din nou povestea colectivă şi poveştile individuale,
    Aşa cum nu a mai făcut-o nimeni până acum!
     
    După 30 de ani – ÎN CĂUTAREA REVOLUŢIEI PIERDUTE...
     
    O campanie împotriva uitării, marca Mediafax!
    12 dec 2014 34 afisari

Tokes Laszlo, erou sau primul fake al Revoluţiei? (Partea I)

7 aug 2019 697 afisari
Tokes Laszlo, erou sau primul fake al Revoluţiei? (Partea I)

La 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, Laszlo Tokes, considerat scânteia revoltei anti-Ceauşescu, eroul mişcării care a dus la căderea comunismului, este mai mult contestat, decât adulat.

Ca şi în cazul Revoluţiei, odată cu trecerea timpului şi estomparea emoţiilor care au marcat acele zile din decembrie 1989, şi în cazul lui Laszlo Tokes istoricii caută insistent la întrebări rămase fără răspuns, cu răspunsuri parţiale sau nesatisfăcătoare. A fost sau nu erou Laszlo Tokes? A fost sau nu scânteia Revoluţiei de la Timişoara ? A fost sau nu spion al unui serviciu secret străin? A lucrat împotriva României sau a lui Ceauşescu?A fost sau nu mânat de interese personale în bătălia cu regimul Ceauşescu?

O cronologie a cazului Laszlo Tokes arată că primul semn de rebeliune a pastorului reformat a fost împotriva politicii lui Nicolae Ceauşescu de sistematizarea a satelor, care, practice, însemna dispariţia acestora şi, odată cu ele a bisericilor şi preoţilor.

Conform cronologiei realizate de scriitorul şi revoluţionarul Marius Mioc pe site-ul procesulcomunismului.com, Laszlo Tokes se va implica şi în cazul studenţilor excluşi din trupa de teatru Thalia şi se va opune sancţionării sale disciplinare şi mutării într-o parohie din Sălaj. Aceeaşi cronologie consemnează şi momentul în care Laszlo Tokes primeşte un ajutor financiar de 20.000 de lei, interpretat a fi răsplata unor servicii aduse ca spion al unui serviciu secret străin.

Momentul 15 decembrie 1989, când enoriaşii se strâng acasă la Laszlo Tokes pentru a împiedica evacuarea acestuia, are loc la capătul unui lung şir de măsuri (persecutări) luate împotriva pastorului reformat, de la retragerea autorizaţiei de profesare până la blocarea conturilor parohiei sau retragerea permisului de conducere  persoanelor care-l duceau la înmormântări.

Au fost aceste măsuri luate împotriva unui pastor care se agăţa pur şi simplu de scaun sau protesta împotriva regimului Ceauşescu prin refuzul de a ceda presiunilor? Cronologia de mai jos înclină spre a doua variantă, dar sunt istorici, documente, mărturii care contestă acest lucru şi susţin, că de fapt, Tokes nu dorea decât să rămână pastor la Timişoara, iar dorinţa lui ar fi fost folosită de cei care au urmărit să dea protestului o altă direcţie.

Cronologia cazului Laszlo Tokes

29 mai 1986: Departamentul Cultelor aprobă reîncadrarea lui Laszlo Tokes în rîndul personalului de cult, începînd cu 1 iunie 1986.

1 ianuarie 1987: Laszlo Tokes este numit preot supleant la parohia reformată Timişoara, de către episcopul Laszlo Papp. Preotul paroh, Leo Peuker, fusese spitalizat în decembrie 1986.

6 septembrie 1988: La consfătuirea pastorilor din Protopopiatul Reformat de Timişoara, desfăşurată la Arad, se adresează un apel Sinodului Bisericii Reformate din Republica Socialistă România, referitor la programul de sistematizare a satelor. Se cere ca statul să construiască noi biserici în locul celor demolate şi să se evite dispersarea comunităţilor bisericeşti.

12 septembrie 1988: Pentru atitudinea avută la consfătuirea pastorilor din Protopopiatul Reformat Timişoara, Laszlo Tokes primeşte mustrare scrisă de la episcopul Laszlo Papp.

6 octombrie 1988: Laszlo Tokes este chemat la Comitetul Judeţean PCR, unde este admonestat de secretarul de partid Robu pentru atitudinea sa.

31 octombrie 1988: De ziua Reformaţiei un grup de studenţi ţin în biserica reformată a lui Laszlo Tokes un recital “necenzurat” din poeziile poetului interbelic Dsida Jeno. Autorităţile încearcă să-i determine pe studenţi să renunţe la al doilea spectacol programat pe 4 decembrie 1988.

4 decembrie 1988: Studenţii nu renunţă la spectacol, şi ca urmare este desfiinţată secţia maghiară a trupei de teatru studenţesc Thalia

26 ianuarie 1989: Presbiteriul Parohiei Reformate Timişoara hotărăşte să-l roage pe episcop să-l numească pe Laszlo Tokes preot definitiv al parohiei.

4 februarie 1989: Este reînfiinţat Teatrul Studenţesc Thalia, dar cei patru studenţi, (Eniko Horvath, arpad Gazda, Zsolt Szilagyi si Attila Szenes) care au participat şi a doua oară la recital, sunt excluşi din trupă.

21 februarie 1989: Laszlo Tokes trimite o scrisoare Uniunii Mondiale Reformate în care îşi exprimă acordul faţă de atitudinea acestei organizaţii de apărare a Bisericii Reformate din România şi de criticare a planului ceauşist de sistematizare a satelor.

3 martie 1989: Laszlo Tokes află că episcopul Laszlo Papp intenţionează să-l mute din Timişoara.

16 martie 1989: Presbiteriul bisericii (consiliul parohial) ia poziţie în sprijinul lui Laszlo Tokes.

1 aprilie 1989: Protopopul din Arad declanşează investigaţii disciplinare în vederea sancţionării lui Laszlo Tokes şi îl suspendă din funcţia de preot.

2 aprilie 1989: Protopopii de Arad şi Oradea, Jozsef Kovacs şi Zsigmond Borsi se deplasează la Timişoara pentru a pune în practică decizia de suspendare al lui Tokes, dar acesta începe cu câteva minute mai devreme slujba, şi protopopii îl găsesc deja pe amvon ţinându-şi predica. Sunt nevoiţi să plece din sala bisericii.

2 aprilie 1989: La sfârşitul slujbei, cca. 250 de enoriaşi semnează un protest împotriva îndepărtării preotului din parohia reformată din Timişoara.(informaţie neconfirmată din surse independente)

3 aprilie 1989: Într-o şedinţă extraordinară, presbiteriul comunităţii refuză decizia de suspendare a preotului şi solicită ca Laszlo Tokes să continue activitatea de preot.

25 aprilie 1989: Episcopul Laszlo Papp declară că suspendă sancţiunile stabilite de protopopul din Arad, dar îl mută pe Laszlo Tokes din Timişoara.

1 mai 1989: Conform hotărârii episcopului Papp, Tokes trebuia să se mute în satul Mineu, jud. Sălaj.

17 mai 1989: O nouă delegaţie de preoţi conduşi de protopopul Jozsef Kovacs vine în Timişoara să preia parohia de la Tokes. Prezintă decizia episcopului Laszlo Papp de numire al lui Tokes în Mineu, jud. Sălaj, valabilă din data de 1 mai 1989. Îi înmânează lui Tokes scrisorile nedeschise trimise în această problemă din Timişoara episcopului Laszlo Papp.

18 mai 1989: Laszlo Tokes refuză efectuarea unui control financiar la parohie.

24 mai 1989: Presbiteriul înaintează recurs la organele competente ale bisericii împotriva deciziei episcopale.

26 mai 1989: Documentele recursului sunt duse la Oradea de către o delegaţie formată din 8 enoriaşi. Nu sunt primiţi de episcopul Laszlo Papp.

28 mai 1989: Radio Kossuth din Budapesta prezintă scrisoarea lui Laszlo Tokes adresată episcopului Laszlo Papp, în care cere sprijinul episcopului pentru studenţii excluşi din Teatrul Studenţesc Thalia. Postul prezintă de asemenea răspunsul dat de episcop în care refuză acest lucru.

30 mai 1989: Studenţii excluşi sunt reprimiţi în trupa de teatru Thalia.

13 iunie 1989: Protopopul Jozsef Kovacs reţine salariul lui Laszlo Tokes. Preotul însă, sprijinit de presbiteriu, îşi ridică şi după această dată retribuţia din fondurile bisericii.

20 iunie 1989: Protopopiatul refuză să emită bisericii din Timişoara un nou chitanţier în locul celui terminat. Biserica ajunge în imposibilitatea de a emite chitanţe autorizate pentru contabilizarea veniturilor.

21 iunie 1989: Printr-o "scrisoare deschisă" adresată episcopului Laszlo Papp, Laszlo Tokes îi cere acestuia demisia.

23 iunie 1989: Este blocat contul bancar al Bisericii Reformate din Timişoara. Prin această hotărâre biserica ajunge în imposibilitatea de a plăti impozitul şi a continua în cadrul legal lucrările de renovare a clădirii bisericii (informaţie neconfirmată din surse independente)

30 iunie 1989: Oficiul parohial face recurs la decizia de blocare a contului.  (informaţie neconfirmată din surse independente)

24 iulie 1989: Televiziunea maghiară difuzează un interviu cu Laszlo Tokes.

26 iulie 1989: Este deconectat telefonul locuinţei familiei Tokes, care până în decembrie va suna numai în cazul unor apeluri anonime de ameninţare sau în cazurile în care la capătul celălalt al firului sunt organele de Securitate.

7 august 1989: Laszlo Tokes este citat la procuratură. Este acuzat de difuzare de informaţii false referitor la cele spuse de radio Budapesta despre grupul studenţesc Thalia.

7 august 1989: Membrii presbiteriului sunt citaţi la o şedinţă extraordinară la protopopul de Arad pentru data de 13 august.

8 august 1989: Laszlo Tokes, prezent la Arad la şedinţa protopopială, este chemat şi el la Arad de către vicarul Zsigmond Jozsef, tot pentru 13 august la aceeaşi oră la care fuseseră convocaţi membrii presbiteriului.

9 august 1989: Laszlo Tokes convoacă o şedinţă extraordinară a presbiteriului la Timişoara. Consiliul bisericesc salută iniţiativa de dialog venită din partea protopopiatului, dar declară că şedinţa poate avea loc numai la Timişoara.

12 august 1989: Într-o telegramă adresată domnului Tibor Unterweger, conducătorul laic al bisericii din Timişoara, protopopul Jozsef Kovacs anunţă dizolvarea presbiteriului în cazul în care membrii acestui for nu s-ar prezenta la Arad.

13 august 1989: Membri presbiteriului nu se duc la şedinţa din Arad şi nici delegaţii episcopului nu se prezintă la şedinţa din Timişoara. Consiliul parohial declară îngrijorarea faţă de deciziile nestatutare ale episcopului.

14 august 1989: Episcopii reformaţi din România Laszlo Papp (Oradea) şi Gyula Nagy (Cluj) trimit o scrisoare tuturor preoţilor reformaţi din România în care declară că Laszlo Tokes este exclus atât din rândul preoţilor, cât şi din biserica reformată.

15 august 1989: Sandor Halasz, preotul din Chişoda îl caută pe Laszlo Tokes cu scrisoarea episcopului Laszlo Papp, în care aceasta comunică că a fost numit preot de Timişoara Botond Makay, preotul din Reşiţa, iar slujba din data de 20 august 1989 va fi ţinută de Halasz.

18 august 1989: Tibor Unterweger şi Gusztav Szalay, conducătorii laici ai bisericii, refuză să se deplaseze la Oradea, la chemarea episcopului Laszlo Papp.  (informaţie neconfirmată de surse independente)

20 august 1989: Slujba de duminică este ţinută de Laszlo Tokes.

din august 1989: Emisiunea “Vasarnapi Újsag” (Jurnal de Duminică) al postului de Radio Kossuth Budapesta prezintă săptămânal evoluţia evenimentelor din jurul bisericii reformate din Timişoara.

20 august 1989: Eparhia Reformată Oradea hotăreşte înlocuirea lui Laszlo Tokes cu Botond Makay în funcţia de preot supleant al Parohiei Reformate Timişoara.

28 august 1989: Departamentul Cultelor din Bucureşti retrage autorizaţia de profesare a preotului Laszlo Tokes.

31 august 1989: Sectoristul străzii Timotei Cipariu (stradă în care se află biserica) cere buletinul de identitate al lui Tokes pentru o verificare de rutină. Laszlo Tokes temându-se de retragerea actului, refuză să-i înmâneze buletinul. (informaţie neconfirmată de surse independente)

1 septembrie 1989: Eparhia Reformată Oradea îl somează pe Laszlo Tokes să elibereze locuinţa de serviciu pe care o ocupă, până la data de 15 septembrie 1989.

4 septembrie 1989: Laszlo Tokes anunţă presbiteriul despre primirea unei donaţii de 30000 franci elveţieni de la organizaţia elveţiană HEKS.

4 septembrie 1989: Presbiteriul îl declară pe Laszlo Tokes preot cu statut definitiv în Timişoara.

6–12 septembrie 1989: Membrii presbiteriului şi familiile lor sunt interogaţi şi avertizaţi la locurile de muncă respectiv la Securitate.

8 septembrie 1989: Un grup de preoţi din Transilvania se declară solidar cu Laszlo Tokes, şi se dezice de poziţia episcopilor. (informaţie neconfirmată de surse independente)

11 septembrie 1989: Emisiunea Panorama al Televiziunii Ungare tratează pe larg cazul Tokes.

12 septembrie 1989: Dispare de la domiciliu inginerul constructor Erno Ujvarossy, un apropiat al lui Laszlo Tokes, şeful lucrărilor de renovare al bisericii. Cadavrul lui prezentând urme de violenţă este găsit peste două zile în Pădurea Verde.

15 septembrie 1989: Laszlo Tokes trimite episcopului Laszlo Papp o scrisoare referitoare la dispariţia lui Erno Ujvarossy.  (informaţie neconfirmată din surse independente)

17 septembrie 1989: Matyas Szuros, şeful Parlamentului Ungar – care se află în vizită oficială în SUA – îi informează pe partenerii de dialog despre cazul Tokes, respectiv despre moartea lui Erno Újvarossy.  (Această informaţie, interesantă fiindcă arată rapiditatea cu care circulau informaţiile din anturajul lui Laszlo Tokes pînă la Matyas Szuros, a fost luată de Marius Mioc care a preluat-o din ziarul clujean „Kronika” din 18 decembrie 1999, care spune că nu putut găsi o confirmare independentă a veridicităţii ei. El a discutat cu redactorul şef de la „Kronika”, domnul arpad Gazda - o persoană bine informată în cazul Laszlo Tokes - şi l-a rugat să-i ofere o dovadă a faptului că, într-adevăr, Matyas Szuros a vorbit în SUA despre cazul Ujvarossy, de pildă un ziar din Ungaria sau SUA apărut în 1989 în care să se relateze aceasta. arpad Gazda i-a spus că nu ştie dacă a existat vreo relatare de presă a acestui caz, însă informaţia este sigură, căci a aflat-o direct de la persoana - cetăţean maghiar - care i-a transmis lui Matyas Szűrös informaţiile despre cazul Ujvarossy).

18 septembrie 1989: Funeraliile lui Erno Ujvarossy se transformă într-un protest tăcut al comunităţii reformate din Timişoara. În predica din cimitirul din Elisabetin Laszlo Tokes spune răspicat: „asasinii lui Erno Újvarossy se ascund printre noi, în mulţime.”

21 septembrie 1989: Eparhia Reformată Oradea îl cheamă în judecată pe preotul Laszlo Tokes în faţa Judecătoriei Timişoara, cerând evacuarea acestuia din locuinţa de serviciu, proprietate a Bisericii Reformate Timişoara.

25 septembrie 1989: Presbiteriul Parohiei Reformate Timişoara, întrunit sub conducerea lui Laszlo Tokes, ia hotărârea să intervină în proces în favoarea lui Laszlo Tokes.

3 octombrie 1989: Miliţia Municipiului Timişoara refuză să prelungească viza de flotant al familiei Tokes.

Începutul lui octombrie: Cei mai apropiaţi prieteni ai familiei Tokes sunt detaşaţi din Timişoara pe cale profesională. Zoltan Balaton şi Lajos Karoly Varga sunt detaşaţi la Cernavodă, Sandor Toth în Bucureşti, iar arpad Gazda în Lugoj.

10 octombrie 1989: La şedinţa protopopială din Arad este condamnat comportamentul lui Laszlo Tokes. Acesta nu este prezent la şedinţă.

12 octombrie 1989: Securitatea opreşte desfăşurarea unei şedinţe a presbiteriului reformat din Timişoara

13 octombrie 1989: Laszlo Tokes este informat de intenţia autorităţilor de a organiza o şedinţă prezbiterială şi trimite vorbă presbiterilor ca aceştia să nu participe.

14 octombrie 1989: Autorităţile organizează o şedinţă prezbiterială cu o parte din prezbiteri în care forţează o hotărîre potrivnică lui Laszlo Tokes.

14 octombrie 1989: Poşta Română refuză să transmită o telegramă de protest a lui Laszlo Tokes adresată episcopului Laszlo Papp. (informaţie neconfirmată din surse independente)

15 octombrie 1989: Laszlo Tokes îi scrie lui Nicolae Ceauşescu, rugându-l să îl apere împotriva încercărilor "ilegale" ale episcopului Papp de a-l îndepărta din Timişoara.

15 octombrie 1989: Laszlo Tokes îl împiedică pe protopopul de Arad, Iosif Kovacs, să efectueze serviciul divin în biserica din Timişoara.

19 octombrie 1989: Securitatea face percheziţie la locul de muncă al lui Bela Sepssy (apropiat al familiei Tokes) şi găseşte 300 de mărci germane. În urma acţiunii Sepssy este transportat la spital.

20 octombrie 1989: Prin Sentinţa civilă 7190 / 20.10.1989, Judecătoria Timişoara admite cererea Eparhiei Reformate şi ordonă evacuarea lui Laszlo Tokes.

28 octombrie 1989: În gara Timişoara Nord este reţinut, iar apoi întors la Cluj dr. Istvan Tokes, tatăl lui Tokes Laszlo şi o nepoată a preotului. La miliţia economică sunt suspectaţi de comerţ ilegal.

31 octombrie 1989: De ziua reformaţiei actorii Illyes Kinga şi Peterffy Lajos ţin un recital de poezii în biserică. În timpul recitalului este întrerupt curentul electric.

2 noiembrie 1989: În jurul orelor 20:30 patru indivizi mascaţi cu cuţite în mână pătrund în locuinţa preotului prin forţarea uşii. Spre surprinderea lor nu găsesc singură familia Tokes. Musafirii preotului – o familie mai în vârstă – sar în ajutorul preotului, se apără cu scaune în mână. În lupta de scurtă durată, unul din atacatori este rănit, iar Tokes Laszlo este zgâriat pe frunte cu cuţitul. Atacatorii se retrag. Miliţienii care vin să investigheze cazul îl suspectează pe Tokes de organizarea atacului.

3 noiembrie 1989: Prietenii familiei Tokes montează sisteme sofisticate de închidere pe uşa parohiei.

7 noiembrie 1989: Laszlo Tokes face recurs la hotărârea judecătoriei.

8 noiembrie 1989: Radio Europa Liberă transmite că ambasadorul român la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe ungar, pentru a i se prezenta un protest verbal referitor la atacarea lui Laszlo Tokes în locuinţă. (informaţie neconfirmată din surse independente )

12 noiembrie 1989: Autori necunoscuţi sparg geamurile stradale ale parohiei, şi pornesc în trombă cu maşina.  (În "Reportaj cu sufletul la gură" de Titus Suciu, data este 9 noiembrie).

15 Noiembrie 1989: Este retras permisul de conducere al persoanelor care îl transportă pe Laszlo Tokes la înmormântări.

Mijlocul lunii noiembrie 1989: Interviu cu Laszlo Tokes în emisiunea Panorama a Televiziunii Ungare.

Noiembrie 1989: Laszlo Tokes primeşte un ajutor financiar de 20.000 lei.

20 noiembrie 1989: Laszlo Tokes este condus de doi miliţieni la Miliţia economică. Căpitanul Viorel Bucur îi prezintă chitanţa scrisă de Tokes despre preluarea sumei de 20.000 lei, care ar fi fost confiscată la graniţa cu Ungaria de autorităţile vamale. I se propune lui Tokes să aleagă între două variante: 1. În cazul în care a primit personal suma, aceasta reprezintă contravaloarea unei activităţii de spionaj retribuită din străinătate, pentru care pedeapsa poate fi de 15 ani de închisoare. 2. În cazul în care banii au fost donaţi bisericii, este vorba de o delapidare, care poate fi pedepsită cu şapte ani închisoare. Tokes respinge amândouă acuzele.

Din 20 noiembrie 1989: Securiştii civili din poarta bisericii sunt dublaţi cu miliţieni, care legitimează orice persoană care intră în clădire. Mulţi dintre vizitatori sunt împiedicaţi să intre.

28 noiembrie 1989: Tribunalul Judeţean Timiş respinge recursurile formulate de Laszlo Tokes (în nume propriu şi în numele Parohiei Reformate Timişoara)

29 noiembrie 1989: Eparhia Reformată Oradea formulează cerere de executare a Sentinţei de evacuare a lui Laszlo Tokes.

Începutul lunii decembrie 1989: Parohia ajunge sub blocadă totală. Chiar şi medicul care a dorit s-o consulte pe doamna Edit Tokes, gravidă în luna a şaptea, a fost împiedicat să intre în locuinţă. Enoriaşii pot intra la slujba de duminică printre cordoane de miliţieni.

6 decembrie 1989: Cererea Eparhiei Reformate Oradea este înregistrată la executorul judecătoresc al Judecătoriei Timişoara, alături de o adresă a Eparhiei prin care se certifică faptul că există o locuinţă disponibilă pentru Laszlo Tokes în localitatea Mineu, judeţul Sălaj.

6 decembrie 1989: Executorul judecătoresc Tomi Ioan emite Somaţia nr. 2169 prin care i se pune în vedere lui Laszlo Tokes să elibereze locuinţa în termen de 8 zile de la primirea somaţiei.

7 decembrie 1989: Dovada de primire a somaţiei, de către Edit Tokes, nevasta lui Laszlo Tokes.

10 decembrie 1989: La slujba duminicală, Laszlo Tokes anunţă enoriaşii că urmează să fie evacuat.

13 decembrie 1989: Eparhia Reformată Timişoara înregistrează la Judecătoria Timişoara o cerere de ordonanţă preşedinţială prin care să se dispună şi evacuarea lui Edit Tokes, nevasta lui Laszlo Tokes (aceasta nu figura în sentinţa Judecătoriei Timişoara, iar Tokes comentase în slujba de duminică ilegalitatea evacuării soţiei sale).

15 decembrie 1989: Grupuri de simpatizanţi ai pastorului Tokes se adună în faţa locuinţei acestuia pentru a împiedica evacuarea.

15 decembrie 1989: Judecătoria Timişoara suspendă judecarea cererii de ordonanţă preşedinţială referitoare la Edit Tokes, pe motiv că nici una din părţi nu s-a prezentat la proces

15 decembrie 1989, seara: Primarul Timişoarei, Petre Moţ, împreună cu Rotărescu, şeful timişean al FDUS, discută cu Laszlo Tokes la locuinţa acestuia, cerându-i să potolească mulţimea şi făgăduindu-i îmbunătăţirea situaţiei personale. La discuţie asistă şi reprezentanţi ai demonstranţilor adunaţi în stradă.

16 decembrie 1989: Preşedinta Tribunalului Timiş, judecătoarea Topală, notează în dosarul execuţional al cazului Tokes o "notă telefonică" cu privire la ordinul tov. M. Bobu de a se executa "în orice condiţii şi la orice oră" sentinţa de evacuare a lui Laszlo Tokes.

16 decembrie 1989: Manifestaţiile de protest împotriva regimului Ceauşescu cuprind întreaga Timişoară. Familia Tokes este evacuată în satul Mineu, judeţul Sălaj.

22 decembrie 1989: Regimul Ceauşescu este răsturnat.

24 ianuarie 1990: Procurorul general Gheorghe Robu introduce la Curtea Supremă recurs extraordinar în procesul lui Laszlo Tokes.

31 ianuarie 1990: Episcopia Reformată Oradea (în fruntea căreia ajunsese Laszlo Tokes) adresează Curţii Supreme o scrisoare prin care arată că înţelege să renunţe la drept în procesul pe care-l are cu Laszlo Tokes.

22 februarie 1990: Curtea Supremă anulează hotărârile Judecătoriei Timişoara şi Tribunalului Timiş în procesul privindu-l pe Laszlo Tokes.

Autori: Gabriela Antoniu, Costin Nistor

(Va urma)

CITEŞTE ŞI: Tokes Laszlo, faţă în faţă cu istoricii (Partea a II-a)

CITEŞTE ŞI: VIDEO - După 30 de ani. Adevărul lui Laszlo Tokes: Am fost un oponent paşnic al regimului Ceauşescu / Un erou sau primul fake? (Partea a III-a)

7 aug 2019 697 afisari

Comentarii